
Konkordato iflas durumunda olan şirketlerin borçlarını belli bir oranda ve vadede ödemesine ilişkin alacaklıları ile yaptığı ve mahkeme tarafından onaylanan bir anlaşmadır. Başka bir ifadeyle şirketlerin borçlarının yeniden yapılandırılması için başvurdukları hukuki bir yöntemdir.
Kimler Konkordatoya Başvurabilirler?
Kanunda, konkordatoya başvurabilecek kişiler hakkında bir sınırlama bulunmamaktadır. İlgili hükmümde bulunan “herhangi bir borçlu” ifadesinden de anlaşılacağı üzere, tüzel kişiler veya tacir olup olmadığına bakılmaksızın tüm gerçek kişiler bu prosedüre başvurabilir.
İflas Erteleme ile Konkordato Arasındaki Farklar Nelerdir?
Konkordato 2018 yılında iflas ertelemenin kalkması ile çokça tercih edilen bir yöntemdir.
- İflas ertelemeye yalnızca anonim şirketi olanlar başvurabilirken konkordatoya şahıs şirketi ya da kooperatif olarak da başvuru yapılabiliyor.
- İflasın ertelenmesi 5 yıl kadar sürerken konkordato 23 ay gibi zamanda sonuç verir.
- İflasın ertelenmesinde faiz işlerken konkordatoda mühlet süresince faiz olmaz.
- İflas ertelenmesinde borçlunun tasarruf ehliyeti hükmünü yitirirken konkordatoda devam etmektedir.
- İflasın ertelenmesine karar verilmesi için mahkeme alacaklıların rızasını aramaz ancak konkordatonun onaylanabilmesi için toplantıya katılacak kişilerin belli olması gerekir.
Konkordato Başvurusunda Bulunan Şirketler Mallarını Satabilirler mi?
Konkordatoya başvuran borçlu hakkında geçici veya kesin mühlet kararı verilmiş ise tasarruf ehliyeti sınırlıdır. Bu süre ilan edildikten sonraki dönemde borçlu şirket taşınmazlarını satamaz ve mallarını rehin veremez.
Konkordatonun Tasdik Edilmesi Ne Anlama Gelir?
Konkordatonun tasdik edilmesi, mahkemenin ve alacaklıların, borçlunun verdiği ya da üzerinde anlaşılan başka bir teklife onay vermesi demektir. Mahkemenin verdiği tasdik kararıyla konkordato borçlu için bağlayıcı hale gelir. Bağlayıcı hale gelen konkordato komiser izni olmasa da, talepten önce ya da sonra fark etmeksizin mühlet içinde doğan bütün alacaklar için mecburidir.