Ön muhasebe şirketlerin günlük yaptıkları finansal hareketleri takip etmek için kullanılır. İşletmeler, carilerine ait borç/alacaklarını, nakit parasını, stoklarının takibini, fatura ve çek/senet hareketlerini kayıt altına almaktadır. Ön muhasebe, işletmelerin tüm bu süreçlerini kapsamaktadır. Ön Muhasebe ile işletmelerin finansal bilgilerini kapsadığından günlük işlemlerin takibi ve kontrol edilmesi kolaylaşır.
Ön Muhasebe İle Yapılan İşlemler
- Müşteri/Tedarikçi Takibi: Müşteri ve tedarikçilerle yapılan alım ve satımlardan doğan alacak-borç takibi yapılmaktadır.
- Kasa Takibi: Nakit paraların giriş çıkış takibinin yapılmasıdır.
- Banka Takibi: Banka ile ilgili olan (para yatırma,para çekme,havale/eft) işlemlerinin takibi sağlanmaktadır.
- Çek/Senet Takibi: Çek/Senet ödemelerinin takip edilmesi için kullanılmaktadır. Vade günlerini takip ederek, ödeme günlerini ve tahsilat günlerinin takip edilmesinde kolaylık sağlanır.
- Envanter Takibi: Depolara giren malların veya depolardan çıkan malların takip edilmesi için kullanılmaktadır.
- İrsaliye Takibi: Malların sevk edilmesinde ve teslim edilmesinde kullanılan irsaliyelerin takibi için irsaliye takip kullanılmaktadır.
- Fatura Takibi: Malların teslim edilmesi veya teslim alındığında gelen/giden faturaların takibi içinde fatura takibi kullanılmaktadır.
- Personel Takibi: Her ay olan personel ücretlerinin ödenmesi ve bordrolama işlemleri ön muhasebe işlemlerinden biridir.
Ön Muhasebe Önemi
Ön Muhasebede kullanılan bilgiler işletmenin günlük faaliyetlerinin oldukça önemli bir parçasıdır. Yönetime sunulan raporlarda ön muhasebeden alınan bilgileri içermektedir. Yöneticilere veya işletme sahiplerine yol göstermektedir. Yapılan harcamalar, işletmenin yaptığı ödemeleri ve işletmeye gelen ödemeleri ön muhasebe programlarında tutularak bunların takibini kolaylaştırmaktadır.