
Satın Alma İhtiyaçlarının Ortaya Çıkması
Satın alma süreçlerinde ihtiyaç olan malzemelerin temin edilmesi için bilgilerin önceden sistem üzerinden belirlenmesi oldukça önemlidir. ERP sistemleri satın alma ihtiyaçlarını ortaya çıkarmada yardımcı olmaktadır. Müşteri siparişleri, MPS(Ana Üretim Programı) ile planlanan üretimlerde MRP çalıştırıldıktan sonra ihtiyaçlar belirlenir. Belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda satın alma süreci başlamış olur. Bunların yanı sıra üretimden bağımsız olarak bağımsız satın alma talepleri de oluşturulabilir. Bağımsız satın alma talepleri onay süreçlerini geçtikten sonra satın alma siparişi ekranlarına düşerek satın alma departmanı tedarikçi görüşmelerine başlamaktadır.
Satın Alma Onay Süreçleri
Satın alma süreçlerinde onay süreçleri hem kaynakların doğru alınması hem de bütçe kontrolü için önemlidir. Onay süreçleri teklifler, siparişler ve bağımsız taleplerde kullanılmaktadır. Organizasyon yapısına göre belirlenen onay hiyerarşisine göre kimlerin onaylanması gerektiği belirlenir ve bilgi kirliliği en aza indirilmiş olacaktır.
Satın alma tekliflerinde tedarikçilerle yapılan görüşmeler sonucunda teklif formu gönderilir. Alınan teklifler ile satın alma biriminin yaptığı değerlendirme sonucunda sipariş aşamasına geçilir. Satın alma tekliflerinin değerlendirilmesinde tedarikçi değerlendirmeleri önemli bir faktördür.
Satın Alma Siparişleri
Maliyetleri düşürmek ve malzeme stoklarının etkin bir şekilde kullanılması, minimum stok ile çalışmak için ERP sistemlerinden yardım alarak doğru bir satın alma stratejisi oluşturulmaktadır. Hani ürün için kaç adet malzeme alınacağı üretim planlama departmanı tarafından belirlenmektedir. Maliyetleri en aza indirip doğru bir üretim planlama satın alma gerçekleştirebilirsiniz. Satın alma siparişi açıldıktan sonra sipariş kabul aşamasında ürün için belirlenen kriterlere göre kabul aşamasını geçtikten sonra üretimde kullanılmaya başlanır.